iOS vs Android: Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι πιο ασφαλές;

0
10

Πείραμα που διεξήχθη από τον δημοσιογράφο του Cybernews, Ernestas Naprys, θέλει να δείξει ποια πλατφόρμα είναι πιο ασφαλής, το iOS ή το Android.

Το Cybernews γράφει για ζητήματα κυβερνοασφάλειας και ο Naprys εγκατέστησε τις 100 κορυφαίες εφαρμογές από το γερμανικό App Store και το Play Store σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων iPhone SE και εργοστασιακή επαναφορά τηλεφώνου Android αντίστοιχα. Στη συνέχεια άφησε τα τηλέφωνα σε αδράνεια ενώ έλεγξε πόσο συχνά επικοινωνούσαν με ξένους διακομιστές και πού βρίσκονταν αυτοί οι διακομιστές.

Αν και το iOS κατά μέσο όρο ζήτησε 42% περισσότερους εξωτερικούς διακομιστές από το Android, αυτό δε σημαίνει ότι οι χρήστες Android είναι νικητές.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που το iPhone έμεινε μόνο του, ο Naprys είπε ότι «εντόπισε κάθε εξερχόμενη σύνδεση που έκανε το iPhone σε εξωτερικούς διακομιστές». Υπολογίστηκε ότι το smartphone της Apple έστελνε κατά μέσο όρο 3.308 ερωτήματα την ημέρα σε σύγκριση με τα 2.323 καθημερινά ερωτήματα που στάλθηκαν κατά μέσο όρο για το Android κατά τις τρεις ημέρες που έμεινε αδρανές. Ωστόσο, το Cybernews είπε ότι «Σε σύγκριση με το πείραμα με το Android, οι αριθμοί ερωτημάτων του iPhone για μη φιλικές χώρες είναι χαμηλοί».

Αποδεικνύεται ότι το 60% των εξερχόμενων αιτημάτων που έγιναν από το iPhone στάλθηκαν στην Apple ως μέρος των τυπικών λειτουργικών διαδικασιών. Μόνο το 24% των αιτημάτων που έγιναν από το τηλέφωνο Android στάλθηκαν στην Google και τα υπόλοιπα σε εφαρμογές τρίτων. Για παράδειγμα, ενώ το iPhone επικοινωνούσε με έναν Ρώσο διακομιστή που ανήκε στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Alibaba μία φορά την ημέρα κατά μέσο όρο, η συσκευή Android έκανε ping σε έναν διακομιστή στη Ρωσία 13 φορές πιο συχνά προωθώντας 39 ερωτήματα σε διάστημα τριών ημερών. Και ενώ το iPhone δεν έκανε ping σε έναν διακομιστή στην Κίνα, το τηλέφωνο Android επικοινωνούσε με έναν Κινέζο διακομιστή πέντε φορές την ημέρα κατά μέσο όρο.

Το iPhone επικοινώνησε επίσης με διακομιστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι το τηλέφωνο Android. Το iPhone επικοινωνούσε με τους διακομιστές του Facebook 20 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 200 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο για τη συσκευή Android. Το iPhone επικοινώνησε με το TikTok 36 φορές συνολικά και ο διακομιστής ByteDance στον οποίο έφτασε δεν βρισκόταν στην Κίνα. Το τηλέφωνο Android επικοινώνησε με το TikTok σχεδόν 800 φορές. Το Snapchat ήταν ο μόνος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που ήταν διαφορετικός. Το Android μόλις ήρθε σε επαφή με τον διακομιστή Snapchat, ενώ το iPhone είχε περισσότερα από 100 ερωτήματα την ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τις ημέρες που το iPhone ήταν σε αδράνεια, το Snapchat, το Gmail και το OneDrive χρησιμοποιούσαν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με 38%, 34% και 11% αντίστοιχα. Μερικές μέρες, το Snapchat ήταν ενεργό στο παρασκήνιο για περισσότερο από μία ώρα.

Να σημειώσουμε ότι εάν το τηλέφωνό σας έρθει σε επαφή με έναν διακομιστή στη Ρωσία ή την Κίνα, τα δεδομένα σας θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμα σε εταιρείες σε αυτές τις χώρες. Η Naprys έχει μια θεωρία σχετικά με τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των εφαρμογών σε iOS και Android που έρχονται σε επαφή με ξένους διακομιστές.

“Ούτε μία εφαρμογή στο Apple App Store δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κραυγαλέα adware. Όλες οι εφαρμογές στο App Store αντιπροσώπευαν μεγάλες πλατφόρμες πίσω τους και ήταν πιο χρήσιμες από φακούς που λειτουργούσαν με διαφημίσεις, γεννήτριες φάρσες ή αμφίβολα προγράμματα προβολής PDF στο Google Play. ”

Πρέπει η Apple να επιτρέψει στους χρήστες iPhone να φορτώνουν εφαρμογές παγκοσμίως;

Ο δημοσιογράφος του Cybernews προσθέτει: «Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στις αυστηρότερες πολιτικές της Apple για τους προγραμματιστές στο κλειστό της οικοσύστημα σχετικά με το απόρρητο γενικά».

Η Apple πάντα υπερασπιζόταν την προσέγγισή της στο Walled Garden στο App Store λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να της επιτραπεί να βεβαιωθεί ότι οι εφαρμογές στο κατάστημα είναι ασφαλείς για εγκατάσταση. Φυσικά, ο Νόμος για την Ψηφιακή Αγορά (DMA) στην Ευρώπη επιτρέπει στους χρήστες iPhone στις 27 χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν αυτήν την προστασία αν θέλουν.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ