Ένταξη των νησιωτών νεφροπαθών που καλούνται για μεταμόσχευση στο πρόγραμμα των διακομιδών-Κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης!
Οι νεφροπαθείς της χώρας μας βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, της παραπέρα εμπορευματοποίησής της.
Στο Δημόσιο οι μονάδες είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες ενώ οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για να οδηγούνται οι νεφροπαθείς στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν ενόψει του Νεφρολογικού Συμποσίου που διοργάνωσε στη Λάρισα τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Χρόνια Νεφρική Νόσος παρουσιάζει σήμερα συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, που ανέρχεται σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο 10-12% του γενικού πληθυσμού. Στο τελικό στάδιό της εφαρμόζεται θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση). Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση νεφρού, όταν είναι εφικτή λόγω αντενδείξεων ή της έλλειψης οργάνων, που στην Ελλάδα υστερεί σε δραματικό βαθμό. Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019 4,8% το 2020 περίπου 5% τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.
Στον νομό μας, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας της 31-10-2021, υπάρχουν 240 αιμοκαθαιρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής (από 9 μέχρι 10 χρόνια και άνω).
Μεταξύ αυτών νεφροπαθείς που προέρχονται από τις Σποράδες, οι οποίοι, εκτός από τα γνωστά προβλήματα που πηγάζουν από την τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου του Βόλου, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης του ασθενούς και του συνοδού όταν καλούνται για μεταμόσχευση, στα Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κλπ, όπως συνέβη προχθές σε νεφροπαθή Σκοπελίτισσα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς εγκαταλείπουν και το νησί, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τις θεραπείες τους.
Είναι γνωστό επίσης ότι η διαδικασία της μεταμόσχευσης υπόκειται σε αυστηρά πρωτόκολλα με τη διενέργεια πλήθους προμεταμοσχευτικών εξετάσεων που πρέπει να διενεργηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, οπότε οι νησιώτες ασθενείς αναγκάζονται να δαπανήσουν ποσά απαγορευτικά για τη μετακίνηση προς την ελπίδα, καθώς στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/Β/2018) δεν προβλέπεται σχετική αποζημίωση για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό, ενώ όπως είναι κατανοητό αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.
Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, που η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τον Βόλο διεξάγεται με ένα μόνο καράβι, είναι απαράδεκτο οι ταλαιπωρημένοι σωματικά και ψυχικά ασθενείς να καταφεύγουν στην αναζήτηση και πανάκριβη μίσθωση ιδιωτικών πλωτών μέσων για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή και να μην καλύπτονται τουλάχιστον με την ένταξη στο πρόγραμμα των έκτακτων διακομιδών.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών του νησιού μας, λόγω έλλειψης ιατρών ειδικοτήτων (ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος κλπ). Καλούμε τους Σκοπελίτες οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος να διεκδικήσουν:
– Καθημερινά ακτοπλοϊκά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια προς και από τον Βόλο. Σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων να γίνεται με κρατική ευθύνη η μεταφορά (σκάφος λιμενικού κλπ.).
– Να γίνεται με κρατική δαπάνη η μεταφορά των ασθενών και των συνοδών τους, η διαμονή και η διατροφή τους όταν η παραμονή για διάφορους λόγους κρίνεται απαραίτητη.
Σκόπελος, 16/02/2022