Αλ. Μεϊκόπουλος: Αρνητική εξέλιξη η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος σε Λαμία αντί για Βόλο…

0
18
Meikopoulos 6

Μεϊκόπουλος:«Αρνητική εξέλιξη η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος σε Λαμία αντί για Βόλο»

Στην τύχη απέδωσε τοπικός Βουλευτής της ΝΔ την επαρκή και σύγχρονη υγειονομική κάλυψη λέγοντας ότι αν ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί για την πάθησή του από το Νοσοκομείο Βόλου «είναι άτυχος».

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να εξηγήσει τη δρομολογούμενη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών, όχι στο Νοσοκομείο Βόλου, αλλά στο Νοσοκομείο της Λαμίας, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα καρκινοπαθών και επιστημονικής κοινότητας στην περιοχή.

Οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς της Μαγνησίας σήμερα χρειάζεται να μεταβαίνουν στα Νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για να πραγματοποιούν τις ακτινοθεραπείες τους με την αντίστοιχη σωματική, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η μετακίνηση. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τους πολίτες και για το Νοσοκομείο του Βόλου είναι λανθασμένη γιατί:

Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η ανατροπή του προηγούμενου σχεδιασμού για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Βόλου, σύμφωνα με τον οποίο το Νοσοκομείο θα αποκτούσε σύγχρονα Τμήματα Παθολογικής – Ογκολογίας και Ακτινοθεραπευτικής – Ογκολογίας για την κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας.

Το 2017, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά από διαβούλευση όλων των θεσμικών φορέων του Νοσοκομείου Βόλου, Επιστημονικού Συμβουλίου και επιστημονικού προσωπικού διαμορφώθηκε η πρόταση για έναν νέο σύγχρονο Οργανισμό για το Νοσοκομείο, που προέβλεπε αύξηση κλινών, σύσταση νέων Τμημάτων όπως αυτό του Ακτινοθεραπευτικού, και προσλήψεις νέου μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού για να στελεχώσει τα νέα Τμήματα.

Σήμερα, η ΝΔ επιλέγει να μην εγκρίνει το νέο Οργανισμό, αντίθετα καταργεί τα προβλεπόμενα Τμήματα και στερεί την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου Νοσοκομείου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις περιοχής.

Τη στιγμή μάλιστα που τα επιστημονικά δεδομένα, όπως η επιδημιολογική μελέτη του 2019 που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αξιοποιώντας στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς και στοιχεία των Νοσοκομείων Βόλου και Πανεπιστημιακού Λάρισας, δείχνουν ως και 3 φορές πιο αυξημένα τα ποσοστά μορφών καρκίνου στη Μαγνησία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, η Κυβέρνηση φαίνεται πως παρακάμπτει το Βόλο σε σχέση με το αναγκαίο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα.

Η φροντίδα των πολιτών, η εμπέδωση της πραγματικότητας και των ιδιαιτεροτήτων μιας περιοχής και η ανάγκη για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου, που πολύ συχνά αδικείται από τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν μπορούν να είναι ζητήματα τύχης..

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ