Χρ. Τριαντόπουλος: Με εντατικούς ρυθμούς υλοποιούνται τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό»
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου, σύσκεψη εργασίας του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Πρόεδρο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αναπληρωτή του Προέδρου στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, κ. Δημήτριο Σκάλκο, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό για την πορεία της διαδικασίας αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός», η οποία και προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.
Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η απόφασή του για την αποδοχή της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής σχετικά με το ποσοστό με το οποίο η επιχορήγηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα καλύψει τη ζημιά που προέκυψε από τη θεομηνία «Ιανός». Το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται στο 55% της ζημιάς, όπως αυτή έχει εκτιμηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών των περιοχών οι οποίες επλήγησαν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν διατεθεί μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τετάρτης αναλύθηκε και η πορεία υλοποίησης των έργων και των προγραμμάτων αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα επόμενα βήματα αυτής της γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο
Ο κ. Τριαντόπουλος, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο συντονισμός της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό», σχολίασε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή μετά το πέρασμα του “Ιανού”, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και όλες οι αρμόδιες αρχές βρέθηκαν δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία. Μέσα σε ένα κλίμα στενής συνεργασίας, καταφέραμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε δυσκολίες, εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προκειμένου η βοήθεια να φτάσει εγκαίρως σε όσους και όσες το είχαν ανάγκη. Όλη αυτή η νέα τεχνογνωσία που αποκτήθηκε αποκρυσταλλώθηκε σε νέες διαδικασίες και νομοθετικές παρεμβάσεις, με αποκορύφωμα το νέο νομικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή (νόμος 4797/2021).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χορήγηση προκαταβολής έναντι της συνολικής επιδότησης τόσο για τις πληγείσες επιχειρήσεις, όσο και για τις αγροτικές καλλιέργειες. Θυμίζω ότι το ποσοστό της προκαταβολής ανήλθε σε 20% επί της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς, προκειμένου οι επιχειρηματίες και οι αγρότες να λάβουν εγκαίρως ένα ικανοποιητικό ποσό που θα τους βοηθούσε να ορθοποδήσουν. Πιο συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία δέχτηκε και το ισχυρότερο πλήγμα από τον “Ιανό”, 2.284 δικαιούχοι έλαβαν προκαταβολή επιχορήγησης συνολικού ύψους 8.077.722 ευρώ. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,, 1.641 δικαιούχοι έλαβαν προκαταβολή συνολικού ύψους 6.934.815 ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 385 δικαιούχοι έλαβαν 667.533 ευρώ, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 258 δικαιούχοι έλαβαν 475.374 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου αποζημίωσης, και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τις Περιφέρειες, έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής και του υπόλοιπου ποσού της αποζημίωσης. Το ποσό αυτό, κατόπιν και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών -έπειτα από την εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής- κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου, ανέρχεται στο 55% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς της κάθε επιχείρησης/αγροτικής εκμετάλλευσης.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προηγούμενο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και την αντίστοιχη τακτική που ακολουθούνταν, το ποσοστό επιχορήγησης ανερχόταν μόλις στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς, και μάλιστα η αποζημίωση (χωρίς προκαταβολή) έφτανε στον δικαιούχο με καθυστέρηση τριών ετών – ή και περισσότερο.
Φυσικά, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο σε μέτρα που θα επαναφέρουν απλά τις περιοχές στην προγενέστερη κατάστασή τους. Εστιάζει, επιπρόσθετα, στην ανάδειξη του αναπτυξιακού τους δυναμικού και στην κατασκευή δομών που ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, προκειμένου να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές συνθήκες και προοπτικές. Και προς αυτή τη κατεύθυνση, συνεχίζουμε όλοι μαζί, κεντρικές και τοπικές αρχές, παραγωγικοί φορείς και ενεργοί πολίτες, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας».