4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Δημοσιεύθηκε
Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
«Ξέρεις κανένα δρόμο που να μην έχει έστω και μια στροφή; Τι περιμένεις; Να πηγαίνει η ζωή πάντα ευθεία; Κάθε άνθρωπος που ανασαίνει, ξημερώνει τις μέρες του και κάνει σχέδια. Έχει στο μυαλό του στόχους και όνειρα για το μέλλον. Και εκεί σε μια απότομη στροφή ξαφνικά τρακάρεις με τον καρκίνο.
Η λέξη καρκίνος φοβίζει κάθε άνθρωπο. Είναι η διάγνωση που οι ασθενείς μου φοβούνται περισσότερο από κάθε άλλο καθώς την συνδέουν με την κακή πρόγνωση την απώλεια την δύσκολη και επίπονη θεραπεία και το κυριότερο με την λέξη θάνατος . Παραβλέπουν όμως ότι οι νεότερες θεραπείες βοηθούν χιλιάδες καρκινοπαθείς να επιβιώσουν, μετατρέποντας «την επάρατη νόσο» απλά σε μια δυσάρεστη εμπειρία.
Κάποιοι φόβοι για τον καρκίνο είναι βασισμένοι σε μύθους, ημιμάθεια και παραπληροφόρηση . Το να φαντάζεται κάποιος τα χειρότερα ,είναι πιο τρομακτικό από το να ενημερωθεί για τον καρκίνο ,την πρόληψη,την εξέλιξη και την πραγματική διάσταση του προβλήματος Άλλωστε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από καρκίνο.είναι, μία από τις πιο συχνές ασθένειες και αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής.
Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων με χαρακτηριστικό την υπερβολική, ανάπτυξη κυττάρων που σχηματίζει μάζες(όγκοι). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας μεταστάσεις. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου με ξεχωριστή προέλευση, κλινική πορεία και θεραπεία.
Η συχνότητα του καρκίνου μπορεί να μειωθεί και να ελεγχθεί ο αριθμός των θανάτων από αυτόν .Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%.
Η συστηματική και ορθή ενημέρωση των ασθενών, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου είναι απαραίτητη.Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα βοηθήσει να διαγνωστεί ο καρκίνος σε αρχικό στάδιο, έχοντας έτσι τη δυνατότητα της πλήρους ίασης.
Στις αναπτυγμένες χώρες ο καρκίνος οφείλεται κυρίως στις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωής . Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η ακτινοβολία, η παχυσαρκία , η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κληρονομικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης του. Ως εκ τούτου, η πρόληψη του καρκίνου απαιτεί την διακοπή του καπνίσματος,την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων, την άσκηση, την αποφυγή της άμεσης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και τον τακτικό ιατρικό έλεγχο με τις κατάλληλες εξετάσεις.
Παράλληλα στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης πρέπει να γνωρίζουμε πως εάν ψηλαφήσουμε ογκίδιο, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας και κυρίως στο μαστό, εάν παρουσιάσουμε κάποια αιμορραγία, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αλλαγές στην εμφάνιση κάποιου σπίλου,πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας. Ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος εάν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Όταν έρθεις αντιμέτωπος μπορεί να σε ρίξει κάτω αλλά εσύ θα σηκώνεσαι ξανά και ξανά. Καμιά φορά θα αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς, ότι είναι αδύνατον. Μπορείς και το γνωρίζεις ότι μπορείς.
Είναι δύσκολο . Θα πονέσεις πολύ. Θέλει δύναμη. Μα πάνω απ’ όλα θέλει να αγαπήσεις τη ζωή σου. Μια πραγματική ζωή δεν είναι μια ζωή δίχως προβλήματα, αλλά και έτσι την αγαπάμε.
Ενημερώσου να μπορείς να διαχειρίζεσαι όλα εκείνα που η ζωή σου φέρνει, ακόμη κι αν πολλές φορές σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Αυτό που μετράει είναι πώς θα αντιδράσεις πάνω σε αυτό. Και μόλις περάσεις τη στροφή, δε θα θυμάσαι πως τα κατάφερες».