Στις 4 Μαΐου ξεκινά η άρση μέτρων

0
10
Italia Koronoios

Στο δύσκολο εγχείρημα της σταδιακής επαναφοράς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε κανονικούς ρυθμούς επιδίδεται από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η επιτελική ομάδα της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές προδιαθέτουν για μία πολύ προσεκτική και μακρόσυρτη διαδικασία με πολλά ενδιάμεσα στάδια, υπό το φόβο ενός σε κάθε περίπτωση ανεπιθύμητου πισωγυρίσματος. Το πλάνο με την κωδική ονομασία «Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης» δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή. Εξάλλου, βάσει του πολιτικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά πληροφορίες να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες προς τα τέλη της εβδομάδος, ώστε να τους εξοικειώσει με το χρονοδιάγραμμα και τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου επαναφοράς.

Το…ταμείο του τριημέρου αναμένεται να γίνει κατά τις πρωινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Η σε γενικές γραμμές αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων και η επιβεβαίωση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης επιτρέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου να θέσει νωρίτερα του αρχικώς προγραμματισθέντος το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων, που ελήφθησαν από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, συνεδρίάζει κατά πληροφορίες το μεσημέρι η task force, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, ειδικούς επιστήμονες, και εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο να καταρτίσει την βασική πρόταση για το σχέδιο τμηματικής άρσης των περιορισμών.

Ο κ. Σκέρτσος είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα σημειώματα από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία με τις προτάσεις τους ανά συγκεκριμένο τομέα και βάσει αυτών αναμένεται να καταρτισθεί η βασική κυβερνητική πρόταση, η οποία μετά τη σύσκεψη θα τεθεί υπ όψιν του πρωθυπουργού. Το κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνει μεταξύ άλλων υπ όψιν τα μοντέλα των χωρών, που βρίσκονται πιο μπροστά από την χώρα μας σε ο,τι αφορά στην επιδημιολογική καμπύλη, ήτοι της Δανίας και της Νορβηγίας από την Ευρώπη και της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Νοτίου Κορέας από την Ασία. Γνώμονας των κυβερνητικών αποφάσεων παραμένει κατά μείζονα λόγο η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η διαχείριση της ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών ύστερα από 5 εβδομάδες καραντίνας, ενώ επείγον είναι και το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η 4η Μαίου θεωρείται ημερομηνία ορόσημο, καθώς εάν δε μεσολαβήσουν αρνητικές εξελίξεις, τότε προσδιορίζεται χρονικά η έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σε δύο εβδομάδες από τώρα θα πρέπει να αναμένουμε το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων, περιορισμένων μικρών καφέ και εστιατορίων καθώς και των κομμωτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα πρόκειται να εξελιχθεί υπό αυστηρούς κανόνες δημόσιας υγιεινής, καθώς θα υπάρξει σαφής οδηγία για χρήση μάσκας και γαντιών από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, αλλά και κατά την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ζωηρή συζήτηση γίνεται στο παρασκήνιο και για τον χώρο της Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις, που θα έχει στην επιδημιολογική καμπύλη το σταδιακό άνοιγμα των διαφόρων βαθμίδων. Προς ώρας μελετάται η επαναφορά στα θρανία της Γ Λυκείου μετά τις 11 Μαίου, ενώ μένει να αποσαφηνισθεί τι θα γίνει με μαθητές, που συγκατοικούν με ευπαθείς ομάδες ή με άτομα άνω των 65 ετών.