Χρ. Τριαντόπουλος: Επίσκεψη σε έργα που συγχρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στον Βόλο
Τα έργα του Βόλου που συγχρηματοδοτούνται μέσω των ενωσιακών πόρων του ΕΣΠΑ επισκέφτηκε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Δημήτρη Σκάλκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα έργα ΕΣΠΑ «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στον Δήμο Βόλου» και «Ανάπλαση περιοχής του παλαιού Λιμεναρχείου στα Παλαιά του Βόλου», ενώ ακολούθησε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Βόλου και επιθεώρησε το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση αυτοκινούμενου γερανού και μηχανήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων», ενώ επισκέφτηκε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με σύσκεψη εργασίας με τοπικούς παραγωγικούς φορείς στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου συζητήθηκε και η πορεία στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν την τελευταία περίοδο από φυσικές καταστροφές.
Έπειτα από τις επισκέψεις στα έργα ΕΣΠΑ, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε πώς «στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα, κ. Δημήτρη Σκάλκου, στον Βόλο, βρεθήκαμε, με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη και άλλους αυτοδιοικητικούς της περιοχής σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από ενωσιακούς πόρους, διαμορφώνοντας σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο σε αναπτυξιακούς, όσο και σε κοινωνικούς όρους. Μία προστιθέμενη αξία που συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για όλες και όλους στην περιοχή. Έτσι, είναι κρίσιμη η συνεχής απορρόφηση των ενωσιακών πόρων που διοχετεύονται στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση έργων, προγραμμάτων και δράσεων. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, για την αξιοποίησή τους είναι η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης – πρώτου και δευτέρου βαθμού. Και αυτό είναι κάτι που στην περίπτωση της Θεσσαλίας, αλλά και ειδικότερα της Μαγνησίας, επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για αυτό και υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύσκεψης εργασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είναι από τις ενδεδειγμένες, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μετά από μία φυσική καταστροφή. Έτσι, όσον αφορά τη θεομηνία ‘Ιανός’, από τις πρώτες εβδομάδες άρχισε η χορήγηση της προκαταβολής του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς και, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκεκριμένη θεομηνία άρχισε να καταβάλεται το τελικό ποσό της επιχορήγησης, που έφτασε στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όταν κατά την προηγούμενη περίοδο η επιχορήγηση περιορίζονταν στο 30% και δινόταν μετά από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. Η διαδικασία, λοιπόν, καταβολής συνεχίστηκε κανονικά και, πλέον, περισσότερο από το 80% των φακέλων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει το τελικό ποσό της επιχορήγησης, ενώ είναι συνεχής η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να διευθετηθούν οι ελλείψεις και οι εκκρεμότητες για τις άλλες περιπτώσεις – με τη συνεργασία, φυσικά, και των δικαιούχων. Επιπρόσθετα, στενή είναι η συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τους Δήμους της Μαγνησίας για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να διορθωθούν ζημιές από φυσικές καταστροφές σε υποδομές και δίκτυα της περιοχής. Και η συνεργασία αυτή συνεχίζεται».
Οι παραγωγικοί φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά των μέτρων στήριξης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις μετά από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ κατέθεσαν προτάσεις για επιπλέον προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς της περιοχής.