Βαμβακουργία: Πέντε εταιρίες περνούν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για το έργο των 100 εκ. ευρώ

0
14
Βαμβακουργία: Πέντε εταιρίες περνούν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για το έργο των 100 εκ

To έργο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοιτητικές εστίες, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους

Πέντε από τις συνολικά επτά υποψήφιες εταιρίες περνούν στη β’ φάση του διαγωνισμού για το σημαντικό έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ που θέλει να κατασκευάσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας. Ενδιαφέρον για το έργο είχαν δείξει, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Μαντζούφας, οι εταιρίες Ακτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιλιναίος – ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΘΕΜΕΛΗ. Χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι δύο από τις επτά που βγήκαν εκτός διαδικασίας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο διαδίκτυο ότι η α’ φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε και οι πέντε υποψήφιοι που επιλέχθηκαν προχωρούν στην επόμενη φάση. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο κ. Μαμούρης:

Σύμφωνα με την απόφαση της υπ’ αριθμ. 248/26-02-2021 συνεδρίασης της Συγκλήτου, προεπιλέγονται πέντε (5) εκ των επτά (7) συνολικά Υποψηφίων, για την συμμετοχή τους στην Β΄ Φάση του διαγωνισμού, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής της Πρόσκλησης. Ακολουθεί η Β΄ Φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τις διαδικασίες ανταγωνιστικού διαλόγου με τους προεπιλεγέντες και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους, προκειμένου να αναδειχθεί ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα υλοποιήσει το Έργο. Στο πλαίσιο του έργου ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία θα οριστικοποιηθεί κατά τέλος της Β΄ Φάσης, θα ανέρχεται σε 30 έτη. Προβλέπεται ότι ο χρόνος για την κατασκευή και παράδοση των εγκαταστάσεων σε πλήρη λειτουργία, θα ανέρχεται στα 2 έτη, ενώ ο χρόνος συντήρησης και φύλαξης θα ανέρχεται στα 28 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.
Το Π.Θ., μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλλει στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης πληρωμές διαθεσιμότητας που ενδεικτικά έχουν εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία στο ποσό των 94.054.182,00 € πλέον Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το σύνολο των 88.068τ.μ. του οικοπέδου της Βαμβακουργίας, τα κτίρια θα καλύψουν 32.000 τ.μ. (σχεδόν το 36%). Τα υπόλοιπα 56.000 τ.μ. είναι ελεύθεροι χώροι, δηλαδή πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, δρόμοι, ποδηλατόδρομοι, urban gardens και θέσεις στάθμευσης.

Στην πρώην Βαμβακουργία θα διατεθούν συνολικά για φοιτητικές εστίες και κατοικίες 27.000 τ.μ. εκ των οποίων 11.000τ.μ. στα διατηρητέα κτίρια και 16.000 τ.μ. στα νέα συγκροτήματα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθούν 515 δωμάτια των 35 – 45τ.μ. το κάθε ένα κατά μέσο όρο. Με τη διαμόρφωση των παλαιών βιομηχανικών κελυφών τρία κτίρια φοιτητικών εστιών τα οποία διαθέτουν συνολικά 187 δωμάτια.

Το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Πηγή