Δήμος Σκοπέλου: Ανακοίνωση για τα δάση και τους δασικούς χάρτες…

0
101
Kastani Skopelos (1 Of 1)

Την Τετάρτη 19-5-2021 ο Δήμος Σκοπέλου δια εκπροσώπου του συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ.Αραβώση και υπηρεσιακών στελεχών των δασικών υπηρεσιών με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Ο Δήμος Σκοπέλου έθεσε το θέμα περί μη ύπαρξης τεκμηρίου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασών και των δασικών εκτάσεων στα νησιά των Β.Σποράδων, καθώς τούτα, όπως και οι νήσοι των Κυκλάδων, ουδέποτε υπήρξαν δορυάλωτα υπό των Οθωμανών, αλλά ανήκαν στην κατηγορία των «καθαρών γαιών» επί των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο δεν δύναται να προβάλει δικαίωμα κυριότητας. Για το λόγο αυτό αιτήθηκε την τροποποίηση του άρθρου 62 του Ν.998/1979, ώστε μεταξύ των άλλων νήσων, όπως οι Κυκλάδες, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και τα Δωδεκάνησα να συμπεριληφθούν και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, για τα οποία δεν θα ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. 

Ο Υφυπουργός, θεώρησε εύλογο και δίκαιο το αίτημα, καθώς και οι βόρειες Σποράδες, ιστορικά και νομικά διέπονται από το ίδιο καθεστώς με αυτό των Κυκλάδων και δεσμεύθηκε για την τροποποίηση του άρθρου 62, ώστε να συμπεριληφθούν και οι Β.Σποράδες.

Το γεγονός ότι στην τελευταία τροποποίηση του άρθρου αυτού, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν τα Δωδεκάνησα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τις νήσους των Β.Σποράδων, οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα, καμία δημοτική αρχή των Βορ.Σποράδων δεν είχε θέσει το θέμα και δεν είχε υποβάλει τεκμηριωμένο αίτημα, όπως συνέβη αυτή τη φορά, κατά το πρώτον.

                                                                        ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ