Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερα του Ιανουαρίου αναμένονται τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο

0
3

Με τιμές από 12-13 λεπτά ανά κιλοβατώρα αναμένεται να διαμορφωθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος το Φεβρουάριο, σε σχέση με 13,6 και πάνω τον τρέχοντα μήνα.

Αιτία αποτελεί η πτώση της τιμής χονδρικής που αναμένεται να κλείσει τον Ιανουάριο για τα τιμολόγια ρεύματος κάτω από τα 95 ευρώ/MWh, έναντι 105 ευρώ το Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό έχει δύο συνέπειες:

1. Από τη μια θα ρίξει τις τιμές λιανικής, καθώς η πτώση της χονδρικής μετακυλίεται στους καταναλωτές. Πάντως, υπάρχει ο «αστερίσκος» των εκπτώσεων που προσφέρει η κάθε εταιρεία και μπορεί να αναπροσαρμόζει κάθε μήνα.

Καθώς πολλοί πάροχοι έδωσαν γενναίες εκπτώσεις της τάξης του 20% και άνω τον πρώτο μήνα του έτους για να κάνουν γερό ποδαρικό στη νέα αγορά, θεωρείται πιθανό να περιοριστούν το Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου, η μείωση που θα δουν τελικά οι καταναλωτές ίσως να μην είναι αντίστοιχη με την πτώση της χονδρικής, αλλά και πάλι καλοδεχούμενη.

2. Μια δεύτερη συνέπεια της χαμηλότερης χονδρικής είναι ότι πλέον βρίσκεται κάτω από το όριο στο οποίο ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης, δηλαδή η περίπλοκη εξίσωση που ανεβάζει την τελική τιμή.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ το όριο έχει τεθεί στα 95 ευρώ/MWh και η τιμή χονδρικής εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κλείσει το μήνα παρακάτω. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση της ΔΕΗ ο υπολογισμός το Φεβρουάριο θα είναι πολύ πιο απλός από πριν, αφού αρκεί κανείς να βάλει τη βασική τιμή χρέωσης (16 λεπτά) και να αφαιρέσει την όποια έκπτωση.

Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους άλλους προμηθευτές, αλλά η πλειοψηφία έχει βάλει το όριο πολύ χαμηλότερα και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στη δική τους περίπτωση.

Όπως και να έχει, την 1η Φεβρουαρίου ο καταναλωτής θα μπορεί να δεί όλες τις τιμές στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ και να συγκρίνει άμεσα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν των πράσινων τιμολογίων, μόλις αλλάξει ο μήνας θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα για το που διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο τα περισσότερα κίτρινα τιμολόγια. Στην πλειοψηφία τους τα προϊόντα αυτά διαμορφώνουν μια τιμή εκ των υστέρων (ex ante), άρα ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει που βρέθηκε η κάθε εταιρεία το μήνα που προηγήθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή