Οι ταξιδιώτες ζητούν πλέον το ελληνικό πρωινό!

0
14
ελληνικό πρωινό

Πίτες, κουλούρια, παξιμάδια, μέλι, μαρμελάδες, αβγά, ελιές, φέτα και κασέρι, όσπρια, γλυκά του κουταλιού. Φρέσκα γευστικά φρούτα, χυμοί, καφές. Τα γευστικά και ποιοτικά προϊόντα του παραδοσιακού ελληνικού πρωινού παίρνουν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει, εκτοπίζοντας κρουασάν, μπέικον, πανκέικς και λιπαρές σος από τους μπουφέδες των περισσότερων ξενοδοχείων της χώρας.

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ με τις ιδιαίτερες γεύσεις της κάθε περιοχής, κάνουν ακόμη πιο απολαυστική τη διαμονή των επισκεπτών, καθώς τους ταξιδεύει και τους εμπνέει, για να ανακαλύψουν την γαστρονομική κληρονομιά της χώρας μας μέσα από τις τοπικές λιχουδιές και τους καρπούς της.

Το ελληνικό πρωινό σερβίρεται πλέον «οργανωμένα» και ανάλογα με το τι παράγει ο κάθε τόπος, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες, το έδαφος, την Ιστορική του πορεία και τις επιρροές που έχουν διαμορφώσει τη γαστρονομική του κουλτούρα.

«Η γαστρονομία είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας. Ένα ελληνικό, ποιοτικό πρωινό, θα δείξει με τον καλύτερο τρόπο στον επισκέπτη ποιοι είμαστε. Και επειδή η διατροφή μας είναι κατά βάση Μεσογειακή, τους είναι και αρκετά γνώριμη», λέει ο Παναγιώτης Γιακαλής, head chef των βραβευμένων εστιατορίων (Nilaya, Malabar, Patio), του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι το πρωινό είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο, διότι είναι το μοναδικό δωρεάν γεύμα της ημέρας που έχουν οι επισκέπτες. «Μπορούν για μεσημεριανό ή για δείπνο να επιλέξουν κάποια διεθνή κουζίνα. Το πρωινό όμως που βγάζουμε στα ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, καθώς αποτελεί και τον καθρέφτη μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο όμιλος The Margi έχει τη δική του φάρμα και παράγει ακόμη και δική του φέτα. Πέρυσι παρασκευάσαμε 100 κιλά και τη βγάλαμε όλη αποκλειστικά στο πρωινό». Μάλιστα, η στραπατσάδα (κεντρική φωτογραφία) είναι το πρώτο πιάτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών του The Margi, ενώ όπως μάς εξηγεί ο κ. Γιακαλής, η φέτα είναι από τα πρώτα που θα σερβίρουν στα πιάτα τους οι θαμώνες.

Και υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι για να επιλέξει ένα ξενοδοχείο το ελληνικό πρωινό. «Ο λόγος που σερβίρουμε ελληνικό πρωινό, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία παλέτα πολύ πλούσια από προϊόντα και παρασκευές. Άρα δεν είναι μόνο ότι είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και πρέπει να το προωθήσουμε, αλλά ότι δίνει στους επισκέπτες επιλογές και εμπλουτίζει τη δική μας κουζίνα. Εκτός από τις πίτες, τα κουλούρια, τα βουτήματα, τις τάρτες και τα κουλούρια, σερβίρουμε ακόμη και πιο ιδιαίτερα για τους τουρίστες, όπως ο τραχανάς», εξηγεί η Μαρία Γεωργαλά, executive chef του ομίλου Spyrou Hotels στη Σκόπελο, καθηγήτρια γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθηνών, και Aντιπρόεδρος Β’ της Eλληνικής Aκαδημίας Aρχιμαγείρων.

Η οργάνωση και η προώθηση της κουλτούρας για το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μία συντονισμένη προσπάθεια του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο τολμά να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων. Σκοπός του είναι να προωθήσει τη γαστρονομική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, στη Λάρισα που δεν υπάρχει αρκετή βλάστηση, αλλά σιτάρι, η πίτες έχουν περισσότερο ζυμάρι. Στην Κρήτη, το ζυμάρι είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με τα χόρτα. Άρα οι συνταγές διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο σύμφωνα με την παράδοση.

Για παράδειγμα, το πρωινό του Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στην Οία της Σαντορίνης, βασίζεται σε Κρητικές και Κυκλαδίτικες γεύσεις, αλλά και εξαιρετικές επιλογές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία ποικιλία φρέσκων χυμών, ζεστά ροφήματα (ελληνικός καφές στη χόβολη και παραδοσιακά αφεψήματα όπως φασκόμηλο, δίκταμο, τσάι του βουνού), ποικιλίες φρέσκων ψωμιών και άλλων αρτοσκευασμάτων, διάφορες πάστες, όπως πάστα από ντοματίνια Σαντορίνης, από κάππαρη από τα νησιά των Κυκλάδων, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι, ταχίνι, αλλαντικά και τυριά όπως λούτζα Μυκόνου, ζαμπόνι Νάξου, απάκι και καπνιστή μπριζόλα Κρήτης, Σαν Μιχάλης Σύρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μυζήθρα και ξινοτύρι Ίου, φρέσκα φρούτα, λαχανικά εποχής και διάφορες παρασκευές αυγών.

Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης έχει μία εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού που έχει επιλέξει. Επιλέγοντας το πιάτο της προτίμησής του, από μία ποικιλία αγαθών και παραδοσιακών συνταγών, κερδίζει την εμπειρία της τοπικής κουζίνας και των εθίμων του κάθε τόπου. Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό», είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικά των συνταγών του, βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής.

Το Creta Maris Beach Resort, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», αποτελεί υπόδειγμα της κρητικής διατροφής. Στους μπουφέδες του ξεχωρίζουν τα κρητικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πρόβειο γιαούρτι, το οξύγαλα, οι γραβιέρες, οι ξυνομηζύθρες, καθώς και τα δημητριακά που αντί των συνηθισμένων cornflakes χρησιμοποιούνται ελληνικά δημητριακά, όπως βρώμη, τρίμματα από κουλούρια και μπισκότα με γεύσεις από κανέλα, λάδι και χαρουπόμελο, καθαρισμένος πασατέμπος, σουσάμι, μαυροκούκι, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και άλλα πολλά.

travel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ