Παραμένει το πρόβλημα με την ανήλικη θύμα εκφοβισμού στην Αργαλαστή

0
0

Όπως αποκάλυψε η διευθύντρια του σχολείου σε σύσκεψη των φορέων στη ΔΔΕ

Παραμένει το πρόβλημα με την μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου που έπεσε θύμα εκφοβισμού από τέσσερις συμμαθητές της στο Γυμνάσιο Αργαλαστής, καθώς το ανήλικο κορίτσι απομονώθηκε από τη σχολική κοινότητα, διότι το ζήτημα πήρε δημοσιότητα και έγινε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ ο πατέρας της την Παρασκευή απείλησε να μην ξαναστείλει το παιδί του στο σχολείο.
Τα παραπάνω αποκάλυψε η διευθύντρια του σχολείου σε σύσκεψη που οργανώθηκε σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, εκπροσώπου του Συμβουλευτικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, της Πρότασης Ζωής, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου του σχολείου και σχολικής συντονίστριας.

Το κορίτσι από την περασμένη Παρασκευή δεν πηγαίνει σχολείο, διότι συνεχίζεται η περιθωριοποίησή του από μέρος της μαθητικής κοινότητας που αντιδρά, τόσο στις παρεμβάσεις, αλλά και στη δικαστική διαμάχη του πατέρα με την οικογένεια του αγοριού το οποίο ο ίδιος καταγγέλλει ότι έσπασε το δάχτυλο του χεριού του κοριτσιού, περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι και αποκαλύφθηκε το περιστατικό βίας που δέχονταν για χρόνια το κορίτσι.

Το περιστατικό τελεί υπό διερεύνηση έπειτα και από σχετική παραγγελία της εισαγγελίας, αλλά δεν είναι τελικά απλό να επιλυθεί ένα τέτοιο περιστατικό πολύχρονης βίας και περιθωριοποίησης ενός εφήβου.

Η διευθύντρια του σχολείου, Αλεξία Καπραβέλου αναφέρθηκε στο περιστατικό και περιέγραψε πως έχει σήμερα η κατάσταση, με το παιδί να συνεχίζει να απομονώνεται από μαθητές και πλέον ο πατέρας να μην το στέλνει στο σχολείο. «Μία παρέα παιδιών ήλθαν σε σύγκρουση με κορίτσι. Από τα δεδομένα που έχω φαίνεται να δέχεται διακρίσεις από παιδιά σχολείων που προαυλίζονται στην ίδια αυλή. Στην αρχή με cyber bullying και ακολούθησε το bullying εκτός όμως σχολείου.

«Το παιδί και οι γονείς κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όταν σε ένα τελευταίο επεισόδιο κατηγόρησαν ένα παιδί ότι της έσπασε το χέρι. Συλλέγουμε στοιχεία αλλά κανένας δεν είδε περιστατικό βίας μέσα στο σχολείο, η κοπέλα σχόλασε και έφυγε αλλά το απόγευμα της ημέρας εκείνης το κατήγγειλε το περιστατικό.
Διεξάγεται ψυχοπαιδαγωγική έρευνα που έχει ζητήσει η Εισαγγελία. Αυτό θα ρίξει φως στη ζωή των παιδιών και στο περιβάλλον. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αντιδράσεις από σχολική κοινότητα από μαθητές υπέρ ή και κατά της μαθήτριας επειδή ίσως της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε το θέμα, αλλά και λόγω δικαστικής διαμάχης. Πολλά παιδιά θεωρούν ότι και η ίδια ενοχλεί. Ο πατέρας έχει εξοργιστεί με αυτό και δήλωσε ότι δεν θα το φέρει ξανά στο σχολείο», επισήμανε η διευθύντρια του σχολείου.

Η υφυπουργός
Η υφυπουργός Παιδείας συνεχάρη τη ΔΔΕ για τις πρωτοβουλίες που πήρε και ο 15μελές συμβούλιο που ανέδειξε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού στην Αργαλαστή. Όπως είπε, όταν το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στον διευθυντή της ΔΔΕ έκανε τις επιβεβλημένες ενέργειες και πέραν τον σχολικών φορέων, ενέπλεξε την Ιερά Μητρόπολη και την Περιφέρεια.
«Όσο περισσότεροι φορείς ασχολούνται στη διαδικασία αυτή, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και είναι ηχηρό είναι περιστατικά ανάλογα δεν συγκαλύπτονται. Αποκαλύπτονται από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων φορέων είναι η επιβεβλημένη, οι προϊστάμενοι και οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και το άνουν ορθά και γρήγορα», τόνισε η κα Μακρή.
Η υφυπουργός ζήτησε από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές, που φάνηκε τι καλό ρόλο μπορούν να παίξουν, είναι να καταγγέλλουν από την αρχή. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, τίποτα δεν σκεπάζεται και τίποτα δεν συγκαλύπτεται, επισήμανε η υφυπουργός.

Η κα Μακρή αποκάλυψε ότι εντός της εβδομάδας θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό, που είναι η περαιτέρω προσπάθεια που κάνει η Πολιτεία να υπάρχουν ακόμη περισσότερες ενέργειες και συντονισμένη δράση γι’ αυτά τα φαινόμενα που είναι μεν μεμονωμένα στη χώρα μας, δεν παύουν όμως να είναι ανησυχητικά και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Οι άλλοι φορείς
Ο π. Σεβαστιανός εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, τόνισε ότι η συμβολή θα είναι στην προσπάθεια αλλαγής των γνωστικών σχημάτων και των συμπεριφορών όλης της σχολικής κοινότητας. «Θα προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όλη τη σχολική κοινότητα καθηγητές, ευρύτερο προσωπικό, οικογένειες και μαθητές, γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα δύο ανθρώπων, αλλά του ευρύτερου περιβάλλοντος», επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας της Πρότασης Ζωής Ευθύμιος Ζιγγιρίδης τόνισε ότι με τη συλλογικότητα καταφέρνουμε πάντα να μοιραστούμε την ευαισθησία, την τρυφερότητα, την πίστη για κοινωνική αλληλεγγύη και κυρίως να τα μετατρέψουμε όλα αυτά σε πράξη και αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες της Πρότασης Ζωής θα εντάξουν καθημερινές δράσεις που γίνονται στα σχολεία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που θα οριστεί στη συνάντηση.

Την αναγκαιότητα της πρόληψης αλλά και της άμεσης παρέμβασης τόνισαν όλοι οι φορείς, ενώ ο προϊστάμενος της Β’μιας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να φροντίσει να εξαληφθούν οι επιδράσεις αυτού του περιστατικού στους μαθητές αλλά και στη μαθήτρια που δέχθηκε τη βία, και να αξιοποιηθεί ώστε να μην συμβεί στο ίδιο το σχολείο η σε κάποιο άλλο. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ υπό την αιγίδα της υφυπουργού Παιδείας με την παρουσία όλων των φορέων για να δημιουργήσουμε μία σειρά καλών πρακτικών για να τις υποβάλλουμε στην υφυπουργό για να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία της χώρας», τόνισε.

Στο σχολείο δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές επισήμανε η Σοφία Τριανταφύλλου σχολική σύμβουλος που συντόνισε όλες τις δράσεις, και όλη η διαδικασία εκτίμησε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή