Σε ποιο μέρος της Μαγνησίας ανακαλύφθηκε σπήλαιο με υπόγειο ποταμό και πως το αποκαλούν οι ντόπιοι

0
4

Το Μαλάκι βρίσκεται στα βόρεια παράλια του Παγασητικού κόλπου με υψόμετρο 10 μέτρα και απέχει περίπου 14 χλμ. Α.-ΝΑ. από τον Βόλο. Αποτελεί παραθεριστικό προορισμό της περιοχής, γνωστό για την μεγάλη παραλία με αρκετά τουριστικά καταλύματα και κέντρα εστίασης. Στα βόρεια του χωριού υπάρχει μουσείο κεραμικής-αγγειοπλαστικής και στα ανατολικά είναι οι εγκαταστάσεις των Κ.Α.Α.Υ. Μαγνησίας. Ανατολικά και πολύ κοντά στη θάλασσα, έχει ανακαλυφθεί σπήλαιο με υπόγειο ποταμό και μια μικρή λίμνη, που οι ντόπιοι αποκαλούν “η τρύπα τ’ς Λενιώς”.

Το σπήλαιο “άντρον του Χείρωνος ή των Κενταύρων”, στο Μαλάκι
Στους παλιότερους Λεχωνίτες το σπήλαιο αυτό ήταν γνωστό ως “Η τρύπα τ’ς Λενιώς”!
Παρακάτω αντίγραφο από το “Δελτίον της Ελλην. Σπηλαιολογικής Εταιρίας” – Δεκέμβριος 1966. (από το αρχείο του Νικ. Μαστρογιάννη).
 Κι ο Ρήγας Καμηλάρις κάνει λόγο στο βιβλίο του για τον Γρηγόριο Κωνσταντά, όπου περιγράφει και τις Μηλιές. Ειδικά για το ρέμα Ταξιάρχη με τα σπήλαία του, λέει πως υπάρχουν φοβεροί λαϊκοί μύθοι που έχουν σχέση με το σπήλαιο στο Μαλάκι:
Επίσης ο Κώστας Λιάπης αναφέρεται σ’ αυτό το σπήλαιο, γιατί σύμφωνα με την παράδοση επικοινωνούσε μέσω κρυφής υπόγειας διάβασης με το “Παλιόκαστρο”!
(“ΤΑ ΛΕΧΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ” Κ. Λιάπης – Θεσσαλικό Ημερολόγιο – τόμος 39 -ανάτυπο 2001)
Με πληροφορίες απο https://anolehonia.blogspot.com/

Πηγή