Στ. Λημνιός: Δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα …

0
23
Στ

“Οι μετρητές της Περιφέρειας πρέπει να μετρούν τους επικίνδυνους ρύπους” τονίζει το μέλος της Π.Π.Μ.

Το γεγονός ότι οι μετρητές αέριας ρύπανσης, που θα τοποθετήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου δεν πρέπει να μετρούν μόνο τα μικροσωματίδια, αλλά και επικίνδυνους ρύπους, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Στέλιος Λημνιός μέλος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με το τι είδους μετρητές θα τοποθετηθούν. Απ’ ότι είπε ο κ. περιφερειάρχης, θα μετρούν μόνο μικροσωματίδια. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και της Ελληνικής νομοθεσίας από το 2011,τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Λημνιό το Νοέμβριο του 2020, κατατέθηκε μήνυση από την Επιτροπή Πολιτών ενάντια σε κάθε υπεύθυνο της Περιφέρειας για το γεγονός ότι ο ένας μετρητής που υπάρχει, δεν αποτελεί δίκτυο μετρητών και δεν μετράει τους οκτώ ρύπους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
“Απ’ ότι φαίνεται, κάτι τέτοιο πάει να επαναληφθεί, παρά το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί δίκτυο πέντε μετρητών”, επισήμανε.

Ο κ. Λημνιός, τόνισε ότι μικροσωματίδια σημαίνει δύο κατηγορίες ρύπων, οι οποίοι εκπέμπονται από διάφορες πηγές, εκπομπής, δεν ξέρουμε τι μεταφέρουν (χημικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα ή άλλες τοξικές ουσίες), παρά ξέρουμε μόνο πόσα είναι αυτά. γιατί οι μετρητές μετρούν μόνο την πυκνότητά τους σε κάθε κυβικό μέτρο αέρα.
Όπως είπε, το δίκτυο μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει 13 μετρητές, δίνει μια προσέγγιση για το πόσο επιβλαβής είναι η ατμόσφαιρα, αλλά δεν μας λέει τι ακριβώς είναι αυτό που αναπνέουμε.

«Στις 4 Μαρτίου μέλη της Επιτροπής
Πολιτών δικάζονται από την ΑΓΕΤ»

“Θα μπορούσε το νέο δίκτυο μετρητών να είναι εξοπλισμένο με τέτοιους αισθητήρες που να μπορεί να αναγνωρίζει Μονοδείξιο του Άνθρακα, Διοξείδιο του Αζώτου, Διοξείδιο του Θείου, πτητικές ενώσεις όπως το Βενζόλιο και σε πιο αραιή βάση, να μπορούν να μετρούν βαρέα μέταλλα. Επίσης το Όζον, που ενώ είναι μια παραλλαγή του Οξυγόνου και στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία, όταν είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αντιδρά με άλλους ρύπους και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα, το λεγόμενο νέφος αιθαλομίχλης, που θα έπρεπε να προσμετράται και αυτό με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία”, επισήμανε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.
Το μέλος της ΠΠΜ είπε ότι στις 4 Μαρτίου τρία μέλη της επιτροπής πολιτών δικάζονται από την ΑΓΕΤ με την κατηγορία της παράνομης άσκησης βίας, διότι κατά την άφιξη του πλοίου Fiona που ξεφόρτωσε σκουπίδια από το Salerno. “Εμείς παρακολουθώντας την πορεία του πλοίου, γνωρίζαμε ότι το πλοίο ήρθε από την Huelva‎ της Ισπανίας, όπου υπήρχαν εκτεθειμένα ραδιενεργά απόβλητα”, τόνισε.
Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν ζήτησαν έκτακτο έλεγχο από την Περιφέρεια και ένα κομμάτι της κινητοποίησης, αφορούσε το μπλοκάρισμα των γερανών και σταμάτησαν την εκφόρτωση του πλοίου, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και τώρα να εκδικαστεί για πρώτη φορά η μήνυση.

Πηγή