«Συνεχείς και απρογραμμάτιστες διακοπές νερού στη Ζαγορά»

0
7

Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς- Μουρεσίου αναφέρει «Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Ζαγοράς, λέμε το νερό νεράκι! Οι διακοπές στην ύδρευση των συνοικιών είναι συνεχείς, ενώ σε πολλές περιοχές οι αγρότες δεν έχουν νερό να ποτίσουν τους μηλεώνες.

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι διακοπές νερού ύδρευσης, λόγω ανεπάρκειας έργων υποδομής. Το απαρχαιωμένο δίκτυο, η έλλειψη καλλιέργειας των πηγών, η έλλειψη δεξαμενών αποθήκευσης και η μη σωστή διαχείριση από πλευράς Δήμου των υδάτινων αποθεμάτων οδηγούν για ακόμα μία χρονιά σε πολύωρες διακοπές ύδρευσης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα αλλά η αδιαφορία και αδράνεια της Δημοτικής Αρχής είναι τραγική.

Οι διακοπές στην ύδρευση αυξάνουν τα προβλήματα στο δίκτυο διανομής, καθώς για πάνω από 7 ώρες καθημερινά, αντί για νερό, κυκλοφορεί …αέρας. Ο αέρας, όταν επανέρχεται το νερό, προκαλεί υπερπιέσεις στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την φθορά των συνδέσεων αλλά και ζημιές στις οικίες μας, καθώς οι βλάβες σε καζανάκια και βρύσες είναι συνεχείς!

Αλλά και στην άρδευση η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική στα περισσότερα χωριά! Οι μισές αγροτικές περιφέρειες της Ζαγοράς έχουν ποτίσει μόνο μια φορά, ενώ το πρόβλημα παραμένει χρόνιο και η αγανάκτηση των αγροτών μεγάλη. Υπάρχει τρομερή έλλειψη συντήρησης του δικτύου άρδευσης από μεριάς Δήμου. Επίσης, μη έγκαιρη αντικατάσταση και συντήρηση αντλιών και ηλεκτρολογικού υλικού, όπως συμβαίνει στο νερό που έρχεται από τα «Σκαλιά» στο «Καράβωμα»! Ακόμη, έλλειψη συντήρησης δεξαμενών όπως στη δεξαμενή άρδευσης 800κ.μ. κάτωθεν του «Περιφερειακού Ζαγοράς» η οποία παρουσιάζει τεράστια διαρροή και η δεξαμενή χάνει την μισή παροχή καθημερινά!
Ίδια κατάσταση στη Μακρυράχη! Οι ζημιές στο μεσαίο αυλάκι που αρδεύει περίπου το 50% της αγροτικής περιφέρειας δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην έχουν ποτίσει οι αγρότες για την φετινή χρονιά ενώ κοντεύουμε στον 15Αυγουστο! Η ολιγωρία της Δημοτικής αρχής να επισκευάσει έγκαιρα την αντλία, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες που βλέπουν τα δέντρα να καίγονται!

Η ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες! Αντί να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων έγκαιρα, διαιωνίζει μια κατάσταση που υποβαθμίζει τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας και αναγκάζει τους αγρότες, να ψάχνουν να βρουν ατομικές λύσεις για την άρδευση των κτημάτων τους. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ δαπανούν οι αγρότες σε λάστιχα ψάχνοντας χιλιόμετρα μακριά, για πηγές προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, ενώ είχαν τις μελέτες για τα κλειστά κυκλώματα Μακρυράχης και Πουρίου από το 2010, πραγματοποίησαν το διαγωνισμό το 2021, έκαναν τη σύμβαση το 2022, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα αποπερατωθεί το έργο το οποίο έχουν εγκαινιάσει πολλές φορές με ανάλογα δημοσιεύματα στον τύπο, πάντα παραμονές εκλογών!

Επίσης όπως αποκαλύψαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να δαπανήσει περίπου 1,5 εκ. ευρώ μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντικατάσταση 2800 μετρητών ύδρευσης, αντί να πραγματοποιήσει έργα υποδομής ύδρευσης σε όλα τα χωριά, καθώς το κύριο που ενδιαφέρει είναι να πληρώνουμε ακριβά το νερό, ενώ πλήρης είναι η αδιαφορία για την επάρκεια!

Είναι τραγικό, να ζούμε σε μια περιοχή με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις πανελλαδικά και να μην έχουμε νερό να πιούμε και να ποτίσουμε τα χωράφια μας.

Καλούμε τους δημότες του Δήμου μας να βγάλουμε συμπεράσματα από την πολιτική που εφαρμόζεται στις πλάτες μας. ΕΕ, κυβερνήσεις και οι Οργανισμοί της Τοπικής Διοίκησης, Περιφέρεια και Δήμοι, συντηρούν το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης του νερού και των υδάτινων πόρων. Ο λαός μας, οι βιοπαλαιστές αγρότες, πνιγόμαστε από το νερό το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι δεν έχουμε να πιούμε, να ποτίσουμε και ακριβοπληρώνουμε το νερό.

Διεκδικούμε
• την ΑΜΕΣΗ επισκευή των δικτύων και αποκατάσταση των βλαβών σε ύδρευση και άρδευση σε όλα τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

• Την διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης σε όλα τα χωριά, με αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και κατασκευή κλειστών κυκλωμάτων άρδευσης σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες και χωριά του Δήμου μας.
• Την άμεση επισκευή των δεξαμενών ύδρευσης και άρδευσης και την κατασκευή νέων δεξαμενών σε όλα τα χωριά.
• Την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ύδρευση και άρδευση με “on line” καταγραφείς σε όλες τις πηγές και δεξαμενές του Δήμου.
• Την καλλιέργεια και τη συλλογή των υδατικών αποθεμάτων του Δήμου για την διάθεση σε ύδρευση και άρδευση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή