Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

0
10

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI, ο οποίος θα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Ο υπερυπολογιστής θα συσκευάζει χιλιάδες superchips NVIDIA, κάτι που θα του επιτρέπει να πραγματοποιεί περισσότερους από 200 τετράδισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Ο Isambard-AI αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2024 και θα τοποθετηθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Σε ανακοίνωσή της, η NVIDIA ανέφερε πως ο υπερυπολογιστής κατασκευάζεται από την Hewlett Packard Enterprise και θα χρησιμοποιεί 5.448 από τα GH200 Grace Hopper Superchips της NVIDIA. Θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει πάνω από 21 exaflops απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης ή πάνω από 21 εκατομμύριο λειτουργίες κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο Isambard-AI θα είναι 10 φορές ταχύτερος από τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Θα στεγαστεί στο National Composites Center του Μπρίστολ σε ένα « αυτόνομο κέντρο δεδομένων με αυτόψυξη».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με τον Simon McIntosh-Smith του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το Isambard-AI «θα είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα AI για ανοιχτή επιστήμη οπουδήποτε».

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της AI του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ηγέτες από πολλές χώρες συναντώνται για να συζητήσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τους πιθανούς κινδύνους της.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ