Android smartphones vs iPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”

0
24
Android Smartphones Vs IPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”

Από Android σε iPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό και λάθος”

O πόλεμος μεταξύ των Android ναυαρχίδων και των εκάστοτε iPhone κρατάει εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί να πρέπει κάποιος να φανατίζεται με το ένα ή το άλλο λειτουργικό. Σήμερα θα σας πούμε τη δική μας εμπειρία στη μετάβαση από το Android flagship Samsung Galaxy Z Fold 2 στη ναυαρχίδα της Apple, iPhone 12 Pro Max.

Ο λόγος

Το Galaxy Z Fold 2 είχε όλες τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ένα tablet και ένα smartphone μαζί, οπότε το να το αποχωριστούμε θα φαινόταν σαν downgrade σε όποιον το ακούσει πρώτη φορά. Όμως, όσο καλύτερη έγινε η εξωτερική οθόνη, τόσο περισσότερο είδαμε ότι δε το ανοίγουμε όσο συχνά όσο το Galaxy Fold, οπότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μία νέα ναυαρχίδα.

Επιπλέον, όταν πλέον δε το αξιοποιείς όσο θα έπρεπε, το Galaxy Z Fold 2 δείχνει τις αδυναμίες του, όπως το πάχος, το υπερβολικά μακρόστενο μέγεθος, αλλά και τις καλές μεν, όχι όμως κορυφαίες κάμερές του. Αφού κυκλοφόρησε λοιπόν η νέα σειρά iPhone 12, ήρθε η ώρα να δούμε τι προσφέρει όντως, τόσο στα νέα χαρακτηριστικά όσο και στο τομέα της φωτογραφίας, κάτι που είδαμε να εκθειάζει η Apple.

Η αρχή

Αφού δώσαμε το Galaxy Z Fold 2 ήρθε η ώρα να πάρουμε το iPhone 12 Pro Max. Αρχικά να πούμε ότι μας εντυπωσίασε ευχάριστα η ποιότητα κατασκευής, όχι όμως και το βάρος του, καθώς έχουμε την αίσθηση ότι είναι πιο βαρύ από το foldable της Samsung. Αφού το σετάραμε με τους λογαριασμούς μας, ήρθε η ώρα να μας καλωσορίσει στην ίδια αρχική οθόνη που βλέπουμε εδώ και χρόνια.

Είναι κακό; Όχι, φυσικά δεν είναι, καθώς είναι η ίδια αρχική που είχαμε αφήσει τελευταία φορά μέσω iCloud backup, με όλες τις εφαρμογές κατεβασμένες και έτοιμες. Αυτό είναι ένα παράπονο που βλέπουμε συχνά, ότι η Apple δεν αλλάζει την αρχική της. Για κάποιον που δε θέλει να ασχολείται πολύ είναι ιδανικό κάτι τέτοιο, γιατί έχει συνηθίσει σε αυτή την αρχική και συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί.

Τα θετικά

Το iPhone 12 Pro Max ξεκίνησε από την αρχή να μας δείχνει τα δόντια του, καθώς πετούσε από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Επιπλέον, δεν ζεστάθηκε ούτε στιγμή, ενώ η μπαταρία του όχι μόνο βγάζει την ημέρα, αλλά προσφέρει το καλύτερο stand-by που έχουμε δει σε smartphone μέχρι σήμερα.

Οι κάμερες ήταν άλλη μία ευχάριστη έκπληξη, όχι τόσο η selfie αλλά οι πίσω αισθητήρες. Τρομερά πορτραίτα, άριστα χρώματα και ίσως το καλύτερο point & shot σύστημα της αγοράς, χωρίς το παραμικρό τρέμουλο στη φωτογραφία. Επιπλέον, τρομερές νυχτερινές λήψεις αλλά και HDR+, ενώ το ProRAW είναι κάτι που ένας απλός χρήστης δεν πρόκειται να το καταλάβει.

Να σημειωθεί επίσης το πόσο καλύτερες είναι οι εφαρμογές messaging. Στο Messenger η ποιότητα των εικόνων που στέλνουμε είναι αρκετά καλύτερη, όπως και η ποιότητα του ήχου. Επιπλέον, τόσο σε Messenger όσο και σε Instagram οι φωτογραφίες με τη χρήση της κάμερας των εφαρμογών είναι απλά καλύτερες, χωρίς να γνωρίζουμε τεχνικά το γιατί.

Διαφορετικά λειτουργικά για διαφορετικές ανάγκες

Αρχικά, να σημειωθεί ότι όποιος είχε 120Hz οθόνη μόνο ψέματα θα λέει αν υποστηρίξει ότι δεν κατάλαβε τη διαφορά στα iPhone 12. Τα συνηθίζεις τα 60Hz, όμως όχι ότι δεν υπάρχει διαφορά. Από την άλλη, μιλάμε για μία άριστα καλιμπραρισμένη οθόνη OLED, οπότε σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή, όχι όμως πάνω από άλλες.

Αφού έφυγε αυτό από τη μέση, που δε θεωρούμε deal breaker, πάμε να δούμε γιατί έχουμε γράψει αυτό το κείμενο και γιατί επιμένουμε στο ότι δεν υπάρχει καλύτερο λειτουργικό, αλλά ανάγκες, τις οποίες είτε μπορείτε να καλύψετε άριστα με ένα iPhone είτε με ένα Android smartphone.

Είπαμε λοιπόν πόσο καλύτερο είναι το Messenger στις φωτογραφίες που στέλνει ή στα φωνητικά στο iPhone 12 Pro Max. Όμως, όσο καλύτερα και να είναι έχουν μία σημαντική έλλειψη: chat heads. Όποτε γυρίζουμε σε iPhone και πρέπει να βγούμε από μία εφαρμογή για να απαντήσουμε στο μήνυμα (επειδή προφανώς δε θυμόμαστε τη ροή), πραγματικά είναι κάτι εξοργιστικό.

Επιπλέον, η χρήση του smartphone για εμάς σημαίνει και σχεδόν συνεχές YouTube. Ακόμα και χωρίς τη χρήση του Vanced (που επιτρέπει το background play), στο Android μπορεί κάποιος να χωρίσει την οθόνη στα δύο, ώστε να έχει πάντα το YouTube να παίζει ενώ κάνει κάτι διαφορετικό. Πόσο μάλλον όταν αυτή η οθόνη μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν η εσωτερική οθόνη του Z Fold 2.

Η δική μας χρήση λοιπόν περιλαμβάνει: YouTube σχεδόν συνέχεια, Messenger και… χάρτες. Νομίζω καταλαβαίνετε που πηγαίνει το θέμα. Αν είστε στο αμάξι και βασίζεστε στο YouTube για την ακρόαση μουσικής αλλά θέλετε ταυτόχρονα και την πλοήγηση, θα πρέπει να… διαλέξετε. Η έλλειψη του multitasking είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, όμως κάποιοι χρήστες δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Από την άλλη, για άλλους, η έλλειψη του πραγματικού multitasking σημαίνει καλύτερη μπαταρία, οι εφαρμογές να μένουν ανοιχτές (παγωμένες) και άλλα θετικά που ο χρήστης βλέπει όντως στο iPhone. Οπότε, όσο πραγματικό multitasking και περισσότερες δυνατότητες να έχει το Android, αν ο χρήστης δε τις χρειάζεται, απλά βλέπει τη συσκευή του να “κολλάει” χωρίς λόγο.

Αν βέβαια έχετε iMac ή MacBook προφανώς η μόνη κατεύθυνση είναι το iPhone, λόγω της άριστης συνεργασίας μεταξύ τους. Όμως, αν έχετε Windows 10 PC και θέλετε συνεργασία, η εφαρμογή “To τηλέφωνό σας”, τουλάχιστον στις δοκιμές με το Galaxy Z Fold 2, δουλεύει άριστα και επιτρέπει τις κλήσεις, την απάντηση σε μηνύματα και ειδοποιήσεις, αλλά και το Mirroring της οθόνης σας.

Δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο λειτουργικό

Είναι τόσο απλά τα πράγματα: δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο λειτουργικό. Είναι οι ανάγκες στις οποίες μπορεί να ανταπεξέλθει το κάθε λειτουργικό. Όσο πραγματικό multitasking και να προσφέρει το Android τι να το κάνει ένας χρήστης που δε το χρειάζεται; Όσο βολική και να είναι η αρχική του iPhone, τι να την κάνει ένας χρήστης που θέλει να κάνει εντελώς προσωπική την αρχική του;

Οι δικές μας ανάγκες για παράδειγμα, δηλαδή το συνεχές video playback στο YouTube σε συνδυασμό με Messenger ή/και πλοήγηση, κάνει τη χρήση του iPhone 12 Pro Max λιγότερο ευχάριστη από ότι θα περιμέναμε. Από την άλλη, κάποιος με Spotify, Apple Music ή Tidal ίσως να είχε λύσει ήδη το ένα πρόβλημα.

Για αυτούς τους παραπάνω λόγους, είναι άδικο να συγκρίνουμε λειτουργικά και να προσπαθούμε να περάσουμε τη δική μας γνώμη ως απόλυτη, γιατί απλά δε ξέρουμε πως θέλει να χρησιμοποιήσει ο απέναντι το smartphone του. Γιατί μπορεί να γυρίσουμε στο Android, όχι όμως γιατί είναι κακό το iPhone, καθώς δεν είναι, απλά δεν ταιριάζεις στις δικές μας, προσωπικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ