Πώς οι φλόγες έφτασαν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο – Οι δραματικές στιγμές και η εκτίμηση για «εμπρησμό»

0
5

Εικόνες αποκάλυψης επικρατούν από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) στη Νέα Αγχίαλο, όταν οι φλόγες της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από την Τετάρτη έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις που ακούγονταν σε όλη την περιοχή.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ το 112 χτυπούσε συνεχώς στα κινητά των κατοίκων, καλώντας τους να εκκενώσουν. Πολλοί κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα.

Επίσης, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Πώς εξαπλώθηκαν οι φλόγες – Το χρονικό

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μικροθήβες, έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στην 111 πτέρυγα μάχης, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αγχιάλου, στην περιοχή Καράμπα.

Οι φλόγες πέρασαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα. Άμεσα σήμανε συναγερμός και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας απομακρύνθηκε εγκαίρως.

Νωρίτερα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη λόγω ισχυρών ανέμων στο μέτωπο στη Χρυσή Ακτή, μόλις 15 χιλιόμετρα από το Βόλο.

Οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια λίγο μετά τις 16:00 καλούνταν να εκκενώσουν προς Βόλο.

Μητέρες, παιδιά, ηλικιωμένοι έφευγαν με βάρκες – Αγρότες προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα
Μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι, εγκατέλειπαν την περιοχή από τη θάλασσα όπου έφτασαν 80 σκάφη ιδιωτών και φουσκωτά για να συνδράμουν να τους βοηθήσουν.

Πιο πριν η φωτιά στην περιοχή Σέσκλο είχε αναζωπυρωθεί, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο.

Οι αγρότες με αγωνία προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους.

Εκτίμηση περιφερειάρχη για «εμπρησμό»
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι οι φωτιές στη Μαγνησία, οφείλονται σε εμπρησμό.

«Εδώ υπάρχει ανθρώπινο χέρι, δεν είναι τυχαία οι φωτιές, ούτε γεννιούνται οι φωτιές, οι φωτιές είναι ανθρωπογενείς και από μαρτυρίες από κάποιους ανθρώπους που έχουν μικρές βιοτεχνίες που είδαν ανθρώπους να δημιουργούν προβλήματα και να φεύγουν με τα αυτοκίνητα» σημείωσε.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αποφασίστηκε να βγουν κλιμάκια σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση των ζημιών, του τρόπου αποζημίωσης και τη χορήγηση προμηθειών για το ζωικό κεφάλαιο.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τις εκρήξεις «κόβει» την ανάσα
Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, με χαρακτηριστικό βίντεο – ντοκουμέντο:

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή